Begeleiding

Begeleiding

Carmina Ludicra staat onder leiding van dirigent Wilbert Staal, regisseur Panda van Proosdij en pianist Jelle Hoksbergen.

Dirigent

Wilbert Staal voltooide in 1997 zijn koordirectiestudie UM in Amsterdam aan het Sweelinckconservatorium bij Daniel Reub, zijn grote inspirator, de huidige chef-dirigent van het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Capella Amsterdam.

Daarvoor studeerde Wilbert koordirectie aan de conservatoria van Arnhem bij Joop Schets, in Rotterdam bij Barend Schuurman en in Utrecht bij Krijn Koetsveld. Orkestdirectie studeerde hij bij Ronald Kieft en Daan Admiraal.

Wilbert volgde masterclasses bij de voormalige dirigent van het Nederlands Kamerkoor Hans van de Hombergh, bij de oude muziek specialist Paul van Nevel en bij Bach-kenner Jos van Veldhoven.

Wilbert werkte als vaste en/of gastdirigent met het Gelders Bach Ensemble, Audite Nova, het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock, het Oost-Nederlands Kamerkoor, het Brabants Kamerkoor, het Hollands Vocaal Ensemble, het Arnhems Kamerkoor en Kamerkoor Kalliope. Op 1 april 2012 voert Wilbert de ‘Johannes Passion’ van Bach uit met Kalliope, barokorkest Severijn en gerenommeerde solisten.

Wilbert geeft overdag zang- en directielessen in zijn eigen praktijkruimte aan huis.

Wilbert gaat steeds op zoek gaat naar grensverleggende producties. Op 8 november 2008 leidde hij in de schouwburg van Nijmegen koor, orkest, solisten, dj, dansers en graffiti artiest in een cross-over uitvoering van de opera Dido and Aeneas van Purcell met regie van Maarten Vonk. Eerder leidde hij theaterproducties “Jet Song” met muziek uit de West Side Story van Bernstein, “Stuk” met eigen koorarrangementen, “Le vrai visage de la paix” met 20e eeuwse klassieke koormuziek, dans en drama. De theaterproductie ‘A Child of our Time’ van Tippet voerde hij uit in 2013.

Regisseur

Regisseuse Panda van Proosdij heeft haar opleiding gevolgd aan de Rotterdamse Dans-academie. Daarbij heeft ze verschillende theatercursussen gevolgd, onder andere in New York, Wiesbaden en Azzano. Ze is werkzaam als gastdocent bij Codarts Rotterdam, afdeling Muziektheater en Docent Muziek. Panda werkt sinds 2006 regelmatig als beweginscoach en regisseur met het Nationaal Jeugdkoor en het Nationaal Kinderkoor onder leiding van Wilma ten Wolde. Ook is Panda als docent en workshopleider betrokken bij diverse Europese festivals van Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 en 2010, Pärnu/Estland 2011) en Eurotreff, georganiseerd door het AMJ (Wolfenbüttel 2007). Panda heeft door het werken met zangers de methode “Voice & Physique” ontwikkeld. Deze methode gaat over het ondersteunen van de stem door het creëren van een goed fysiek bewustzijn en een manier om beweging te laten bijdragen aan de kwaliteit van het zingen. Ze geeft matserclasses “Voice & Physique” aan zangers, dirigenten en instrumentalisten in binnen- en buitenland. In 2014 won Panda de Amateur Musical Award voor Beste Regie.

Pianist

Sinds 2015 bespeelt Jelle Hoksbergen met veel plezier de piano bij Carmina Ludicra. In de operette La Belle Hélène heeft hij niet alleen laten zien dat hij een goede pianist is, maar ook dat hij er niet voor terugschrikt een rol op zich te nemen. Jelle is in en rond Nijmegen bij allerlei muziekgezelschappen actief als pianist, koordirigent, arrangeur en componist. Ondertussen heeft hij recent een theologiestudie aan de Radboud Universiteit afgerond.